Het wijkbus
verhaal

Een verbinding hersteld

In 2019 werd door de provincie Utrecht buslijn 77 ingekort en verviel hiermee de directe verbinding tussen Vreeswijk en Cityplaza. Een gemis voor veel inwoners. In 2021 kreeg de gemeente Nieuwegein een aanbod om te kijken of de buslijn weer hersteld kon worden op eenzelfde manier als in veel andere gemeenten, namelijk een buurt- wijkbus project. Deze projecten draaien op vrijwilligers die in een chauffeursrol de bus volgens officiële dienstregeling besturen, ondersteund door vrijwillige coördinatoren en roostermakers. De bus wordt geleverd en kosten voor het rijden en rijdend houden van de bus worden door de provincie en de vervoersorganisatie beschikbaar gesteld om de vrijwilligers op de best mogelijke manier te ondersteunen.

Samen aan
de slag

In Nieuwegein krijgt het wijkbusproject vorm door een samenwerking tussen de gemeente Nieuwegein, de provincie Utrecht, vervoerder Qbuzz en het Vrijwilligershuis Nieuwegein. In zeer korte tijd komt het tot een conceptovereenkomst die het project voor 2 jaar mogelijk moet maken. De partijen zijn het erover eens dat nog in 2021 de wijkbus haar eerste rit moet kunnen maken. Na een intensieve periode van afspraken maken en taak- en rolverdeling ligt er begin december een overeenkomst klaar om getekend te worden.

Overeenkomst ondertekend

Op 3 december 2021 ondertekenden gedeputeerde Arne Schaddelee (provincie Utrecht), wethouder Ellie Eggengoor (gemeente Nieuwegein), directeur Quinten Passchier (QBuzz) en coördinator Peter Bakker (VrijwilligersHuis Nieuwegein) de wijkbus overeenkomst zodat bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 12 december 2021 die wijkbus opgenomen kan worden in de OV concessie. Met het zetten van de handtekening wordt de twee jaar durende proef bekrachtigd en committeert de provincie zich aan de financiering.

De eerste rit van de wijkbus

Op 13 december 2021 rijdt de wijkbus haar eerste rit. Het is nog donker buiten wanneer wethouder Ellie Eggenoor vroeg in de ochtend het stuur van een van de vrijwilligers overneemt en de wijkbus met haar eerste passagiers veilig naar Cityplaza brengt. Hiermee is het project officieel van start gegaan en kunnen inwoners van Vreeswijk en omliggende wijken weer met een directe verbinding naar het Stadscentrum.